TESTO
• 80 g putera
• 0,75 dl vode
• 0,75 dl mleka
• prstohvat soli
• 10 g šećera
• 20 g glatkog brašna
• 3 jajeta veličine M
PRALINE PASTA
• 120 g šećera
• 3 kašike vode
• 100 g lešnika bez ljuske
• 100 g badema
• prstohvat soli
POSLASTIČARSKI KREM
• 4 žumanca
• 40 g gustina
• 20 g šećera
• 5 dl mleka
• 1 kašičica arome vanile
• 200 g putera
• 100 g Mlevene Plazme
Plazma Paris Brest
Testo: Na masnom papiru iscrtajte 9 krugova prečnika 7 cm. Rernu uključite na 200 stepeni. Puter, vodu i mleko kuvajte na laganoj vatri. Sjedinite suve sastojke. U
zakuvanu smesu dodajte suve sastojke, dobro promešajte i kuvajte na laganoj vatri otprilike minut. Smesu stavite u drugu posudu i hladite desetak minuta (povremeno
promešajte da se ne stvori korica). Dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno mešanje (može i mikserom). Smesu
ostavite u vrećici za ukrašavanje sa pripadajućim zvezdastim nastavkom i napravite obruče prečnika 7 cm. Obruče pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaestak minuta (dok se obruči ne dignu i porumene),smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 15 minuta,
pa ih sušite na 150 stepeni još 10 minuta. Ne otvarajte rernu tokom pečenja. Isključite rernu, lagano je otvorite
i ostavite dok se obruči ne ohlade. Praline pasta: Šećer i vodu pržite na srednjoj vatri bez mešanja (posudom samo lagano kružite) dok šećer ne dobije boju ćilibara. Sklonite sa vatre, dodajte lešnik, badem i so, pa umešajte. Smesu stavite na masni papir i ohladite. Hladnu smesu usitnite u blenderu dok ne
dobijete pastu.
Krem: Žumanca, gustin, šećer i malo hladnog mleka umutite mikserom, preostalo mleko zakuvajte. Zakuvano mleko lagano ulivajte u smesu uz stalno mešanje, pa kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Ohladite. U hladni krem umutite već umućeni puter, dodajte praline pastu i Mlevenu Plazmu.
Slaganje kolača: Obruče od testa prerežite, napunite kremom i preklopite. Pospite šećerom u prahu.
Zanimljivost:
Paris–Brest–Paris je biciklistička trka od 1.200 km koja postoji od 1891. godine. Kuvar Luj Diran je 1910. godine napravio ovaj kolač koji ima oblik točka bicikla u čast trke.
TESTO
• 80 g putera
• 0,75 dl vode
• 0,75 dl mleka
• prstohvat soli
• 10 g šećera
• 20 g glatkog brašna
• 3 jajeta veličine M
PRALINE PASTA
• 120 g šećera
• 3 kašike vode
• 100 g lešnika bez ljuske
• 100 g badema
• prstohvat soli
POSLASTIČARSKI KREM
• 4 žumanca
• 40 g gustina
• 20 g šećera
• 5 dl mleka
• 1 kašičica arome vanile
• 200 g putera
• 100 g Mlevene Plazme